Keepere uten en tråd

Målvaktene på MS Team 89 prøver ut spennende teknologi.

Ved LS
Oppdatert: (10.2.2004)

Kjekt med "hemmelig-agent-ørepropp". Fra venstre: Jørgen Øien, Truls Bækken, Stas Milavski.

***

Telenor og Norges Idrettsforbund etablerte i fjor et fond som skal støtte ideer for videreutvikling av idrettslag ved hjelp av ny teknologi. Junioravdelingen til Manglerud Star Ishockey var blant de første som fikk tildelt midler fra fondet (les mer her). Pengestøtten gikk til utvikling av et trådløst kommunikasjonssystem for trening av målvakter. Nå, 4 måneder senere, prøvekjøres systemet i MS Team 89. Og det er bare positive erfaringer, så langt. En representant fra Telenor har besøkt Team 89 og sett på bruken av systemet under en trening. En reportasje er nå publisert på Telenors intranett. Les den her.

***

(Gjengitt med tillatelse fra Henrik Guha, Telenor)

Junioravdelingen til Manglerud Star har fått stipend fra Telenor-fondet til å utvikle et trådløst kommunikasjonssystem for keepertrening. Løsningen har ført til at ishockeylaget har færrest innslupne mål per kamp i serien. Ideen var så god at de fikk halv pris på utstyret.
 
Keepertrener, Andre Milavski, kan rett og slett sitte langt oppe på tribunen med god overblikk og hviske til målvaktene sine ved hjelp av en mikrofon. Junioravdelingen til Manglerud Star har fått stipend fra Telenor-fondet til å utvikle et trådløst kommunikasjonssystem for keepertrening. Løsningen har ført til at ishockeylaget har færrest innslupne mål per kamp i serien. Ideen var så god at de fikk halv pris på utstyret.

- Det trådløse kommunikasjonssystemet gjør treningen lettere og mindre stressende, sier keepertrener Andre Milavski.

Utstyret består av en sender hos treneren og en mottaker til hver av keeperne. Under treningen mottar keeperne beskjeder fra treneren rett i øret. Dermed kan treneren sitte langt oppe på tribunen - med god oversikt og god avstand fra pucken - og snakke med målvaktene sine ved hjelp av en liten mikrofon.

Påtvinge riktig teknikk

Treningen blir mindre stressende, fordi treneren ikke svinser rundt målet og skriker. Samtidig blir det mer effektiv tid med færre avbrudd ved at utøverne får oppfølging i sanntid.

- Ungdom lærer raskere når eventuelle feil blir avdekket og rettet opp der og da, og ikke en god stund etter økten. Keeperne husker som regel ikke hendelsen fem minutter etter, forteller Andre.

Halv pris

Etter stadig å ha fått en rekke pucker og blåmerker ved å stå ved siden av målvaktene, fikk Andre ideen fra NHL. Der hadde han sett assisterende trenere bruke et tilsvarende utstyr fra tribunen til treneren på benken. Firmaet Lydrommet, som lever profesjonell lyd, syntes ideen var så god at de ga laget halv pris på utstyret han behøvde.

Han forteller at de har prøvd walkietalkie, noe som ga mye bråk og skarpe lyder i tillegg til at det var ubehagelig og kronglete å bruke.
 
Lysglimt i hverdagen

Klubben, som sliter økonomisk, er glad for all støtte og profilering de kan få.

- Vi har en dårlig hall som blir kalt "garasjen" , og klubben har ikke midler til å investere i diverse hjelpemidler til treningen. Det spennende utstyret er et lite lysglimt som øker motivasjonen og gjør en stor nytte for gutta, sier Andre iherdig.

Etter hvert som utstyret er utprøvd og man har gjort seg erfaringer ønsker han å videreføre løsningen til andre lag og på enkeltspillere som har behov for spesiell oppfølging.Print artikkel Skriv ut artikkelen
Manglerud Star ishockey
Plogvn. 22
0681 Oslo
Postboks 177 Manglerud
0612 Oslo
Kontaktinformasjon
Tlf: Bredde/Ishall 906 03 672
Tlf: Elite 97 09 14 06
post.bredde@mshockey.no
post.elite@mshockey.no

www.mshockey.no
Manglerud Star Bredde
Org.Nr.: 979 622 015
Konto nr.: 1602 52 47047
Manglerud Star Elite
Org.Nr.: 998 618 967
Konto nr.: 1503.29.31623

Nettløsning er levert av Kréatif AS